2024 – 55. ročník

Naprosto famózně hrající Česká Sinfonietta a úžasný Radek Baborak za dirigentským pultem nadchli příbramské publikum a odstartovali nádherným koncertem 55. ročník festivalu. Velké díky patří i vynikající Evě Hornyákové, jejíž interpretace Dvořákových Cypřišů byla dojímavá a okouzlující.

První minuty nového ročníku vždy patří díkům našim partnerům. Letos ale po festivalové fanfáře přišlo překvapení v podobě české hymny, kterou přednesl famózní Radek Baborák a za společného zpěvu celého sálu právě on zahájil "náš" Rok české hudby. Spolu s Mgr. Václavem Švendou, radním pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Středočeského kraje a Mgr. Janem Konvalinkou, starostou města Příbram, jsme udělali první krok do 55. ročníku.

V podvečer 25. dubna proběhl tradiční pietní akt u sochy Antonína Dvořáka, který předznamenal zahájení 55. ročníku festivalu. Pietního aktu se spolu s Mistrovými potomky a ředitelkou HFAD zúčastnili zástupci Středočeského kraje a starostové či jejich zástupci z měst, městyse a obcí, v nichž festival probíhá (Příbram, Dobříš, Březnice, Vysoká u Příbramě, Městys Jince, Hvožďany a Třebsko).

Přesně tři měsíce před zahajovacím koncertem 55. ročníku jsme v nádherném prostředí refektáře na Svaté Hoře ve společnosti našich úžasných partnerů, přátel a zástupců médií odtajnili program ročníku, který se ponese v duchu Roku české hudby. Večerem provázela spolu s ředitelkou festivalu Albínou Dědičík Houškovou naše nová PR manažerka Romana Navarová, hosty přivítal administrátor ŘKF páter David Horáček, za potomky A. Dvořáka Petr Dvořák, pravnuk skladatele a předseda správní rady Dvořákova Příbramska a jménem města zastoupila onemocnělého pana starostu Příbrami MUDr. Barbora Daňhová. Kouzlo večera umocnil koncert vynikajících virtuosů Kristina Nouzovská Fialová a Petr Nouzovský. Milým překvapením pro přítomné byly kratičké koncerty v suterénu Svaté Hory v podání flétnistky Elišky Baťové.