2024 – 55. ročník

Standing ovation, do posledního místečka zaplněný sál MěÚ Březnice nadšeně aplaudující protagonistům koncertu a večer plný velkých emocí. Obrovské díky Indi Stivínovi a Alici Springs za neskutečný zážitek! (foto M. Andrle)


Koncert holandského dechového orchestru Symphonic Wind Orchestra Sint Joseph Sittard pod vedením dirigenta Björna Buse přenesl díky výběru skladeb i průvodnímu slovu, jehož se ujal moderátor Lukáš Typlt, všechny přítomné do slavné éry příbramských hornických a vojenských kapel. Nadšené reakce publika, vrcholící ve standing ovation, potvrdili, že pozvání tohoto tělesa bylo dobrou volbou. Koncert se uskutečnil díky spolupráci s agenturou The Prague Concert Co.

Velké díky za překrásný benefiční koncert s úžasnou atmosférou patří violistce Kristině Fialové a klavíristovi a skladateli Adamu Skoumalovi. Koncert, jehož výtěžek jde na repasé artefaktů ve vile Rusalce, vznikl ve spolupráci s Památníkem A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami. (foto Martin Andrle a HFAD)

1. května jsme si připomněli 120 výročí úmrtí A. Dvořáka mimořádným otevřením vily Rusalky pro veřejnost, spojené s turistickým pochodem Dvořákova Vysoká.

Nádhernou oslavou stopadesátého výročí narození Josefa Suka a zároveň padesátého výročí založení ansámblu nesoucího jeho jméno se stal koncert, na němž Sukův komorní orchestr nadchl obecenstvo druhého festivalového koncertu. Důstojnou kulisou oslavy byl Zrcadlový sál na zámku Dobříš, kde přítomné přivítal starosta města Ing. Pavel Svoboda, který nad koncertem převzal záštitu. Velice děkujeme jemu i městu Dobříš za stálou podporu a přízeň, stejně jako portálu Dobříšsko aktuálně za mediální partnerství. (foto Martin Andrle)


Naprosto famózně hrající Česká Sinfonietta a úžasný Radek Baborak za dirigentským pultem nadchli příbramské publikum a odstartovali nádherným koncertem 55. ročník festivalu. Velké díky patří i vynikající Evě Hornyákové, jejíž interpretace Dvořákových Cypřišů byla dojímavá a okouzlující.

První minuty nového ročníku vždy patří díkům našim partnerům. Letos ale po festivalové fanfáře přišlo překvapení v podobě české hymny, kterou přednesl famózní Radek Baborák a za společného zpěvu celého sálu právě on zahájil "náš" Rok české hudby. Spolu s Mgr. Václavem Švendou, radním pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Středočeského kraje a Mgr. Janem Konvalinkou, starostou města Příbram, jsme udělali první krok do 55. ročníku.

V podvečer 25. dubna proběhl tradiční pietní akt u sochy Antonína Dvořáka, který předznamenal zahájení 55. ročníku festivalu. Pietního aktu se spolu s Mistrovými potomky a ředitelkou HFAD zúčastnili zástupci Středočeského kraje a starostové či jejich zástupci z měst, městyse a obcí, v nichž festival probíhá (Příbram, Dobříš, Březnice, Vysoká u Příbramě, Městys Jince, Hvožďany a Třebsko).

Přesně tři měsíce před zahajovacím koncertem 55. ročníku jsme v nádherném prostředí refektáře na Svaté Hoře ve společnosti našich úžasných partnerů, přátel a zástupců médií odtajnili program ročníku, který se ponese v duchu Roku české hudby. Večerem provázela spolu s ředitelkou festivalu Albínou Dědičík Houškovou naše nová PR manažerka Romana Navarová, hosty přivítal administrátor ŘKF páter David Horáček, za potomky A. Dvořáka Petr Dvořák, pravnuk skladatele a předseda správní rady Dvořákova Příbramska a jménem města zastoupila onemocnělého pana starostu Příbrami MUDr. Barbora Daňhová. Kouzlo večera umocnil koncert vynikajících virtuosů Kristina Nouzovská Fialová a Petr Nouzovský. Milým překvapením pro přítomné byly kratičké koncerty v suterénu Svaté Hory v podání flétnistky Elišky Baťové.